ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ……

Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην κεντρική και νότια Αμερική (Περού). Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι ιταλοί της έδωσαν το όνομα (χρυσό  μήλο, pomi d’ oro), για το κίτρινο η το πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ντομάτα.

Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818 όπως και η πατάτα , αλλά στην αρχή οι καρποί της θεωρούνταν δηλητηριώδεις και τοξικοί ως διατροφική αξία .

Η ντομάτα έχει οξυίνη και ελαφρώς καυστική γεύση , ενώ σημαντική είναι η θρεπτική της αξία.

Η ντομάτα είναι ευεργετική για την ανθρώπινη αξία , διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες , μέταλλα , και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα στην δυσκοιλιότητα καθώς και στην ρύθμιση της χοληστερόλης

Το καθημερινό μας μενού πρέπει να περιέχει ντομάτα – λαχανικά (ωμα η βρασμένα ) δυο φορές την ημέρα όπως προτείνει η σύσταση του  παγκοσμίου  οργανισμού υγείας  που αναφέρεται  στην κατανάλωση τουλάχιστον πέντε  μερίδων   φρούτων – λαχανικών .

Ιδιαίτερο  επιστημονικό   ενδιαφέρον  παρουσιάζει η περιεκτικότητα  της ντομάτας  σε  πολυφαινόλες και  ιδιαίτερα σε  φλαβανόνες.

Η ντομάτα περιέχει  σε υψηλές ποσότητες  την θαυμάσια αντιοξειδωτική  ουσία  (λυκοπένιο)  που παρουσιάζει  ισχυρότατη  αντιοξειδωτική δράση ( ισχυρότερη από την β – καροτίνη  και προφυλάσσει από τις καταστροφές που προκαλούν οι τοξικές ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται  όταν τα ζεύγη των ηλεκτρόνιων  που περιβάλλουν τον πυρήνα του κυττάρου διαταράσσονται και αναζητούν ηλεκτρόνια από άλλες ενώσεις .

Από όλα τα καροτινοειδή το λυκοπένιο είναι αποτελεσματικότερο  στην εξουδετέρωση  της καταστρεπτικής μονήρους  ελεύθερης  ρίζας οξυγόνου.

Το λυκοπένιο είναι η φυτοχημική  ουσία που κάνει κόκκινες τις                   ντομάτες.

Μικρές ποσότητες λυκοπενίου βρίσκονται επίσης στο καρπούζι ,τις φράουλες ,το πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ.

Έτσι προκαλείτε ηλεκτρική αστάθεια στο μόριο τους και ευρεία απορύθμιση των ηλεκτρονικών δυναμικών, που οδηγεί στην καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών.

Σχολιάστε

Greek National Pride

έγκυρη, αμερόληπτη ενημέρωση

Olympia.gr

Μαθαίνοντας την φύση, την κοινωνία, τον εαυτό μας. Μαθαίνοντας ξανά να ζούμε! Ecosophy, the Olympian way.

organicgojigreece

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΚΟΤΖΙ ΑΓΡΙΝΙΟ